La festa de Sant Antoni de Manacor és millor que la d’Artà, segons un estudi de la UIB

22
749

Un minuciós estudi sobre la popular festa de Sant Antoni realitzat per vuit antropòlegs culturals de la UIB ha determinat que la festa de Manacor és millor i més genuïna que la d’Artà. El elements essencials que han condicionat aquesta conclusió han estat, segons els propi director del projecte, el prestigiós antropòleg Joaquim Feria, que els artanencs “beuen massa i desvirtuen la festa posant-se ridículs mocadors vermells pel coll, intentant imitar la festa de San Fermín. De totes formes, aquest símptomes també comencen a donar-se a altres pobles, no només a Artà”. Fèlix Sampol, sotsdirector del projecte, ha afegit que en el cas de Manacor “cal destacar que la festa funciona com toca gràcies a la mà de ferro del Patronat de Sant Antoni, institució mil·lenària i hermètica de càrrecs hereditaris. Em remeto a la famosa prova d’ADN per ser-ne membre”

El projecte, titulat “Comparació de festes per fer cabrejar els imbècils del poble veí” té com a objectiu primordial estudiar les festes populars de Mallorca i comparar-les si es celebren a diferents pobles. Segons Joan Caldentey, investigador integrant del projecte, “no té res a veure les conclusions de l’estudi amb el fet que els vuit antropòlegs siguem de Manacor”.

22 COMENTARI

 1. Manacorins i gent d’Artà, no vos enfadeu tant entre vosaltres. Sabeu que si l’estudi s’hagués fet a Pollença haguéssim guanyat! Som el Sant Antoni autèntic!

 2. He de reconèixer com a bon artanenc que estic conpungit pel que demostra aquest vescrupolós estudi. A partir d’ara per pujar a Ciutat passaré per Inca. No em vull enfrontar a la vergonya de passar per Manacor i em reconeixin com artanenc!

 3. No són precisament sa gent d’Artà sa que va beguda: sabem que si t’engates día 16 dematí ja no pots anar a n’es foguerons es vespre, i si t’engates es 16 a vespre ja no pots anar a sa Cavalcada. I día 17 ja es dia solemne, ben respatat per tots los habitants i moradors.

  I sobre aquesta idea des San Fermin, com ho han descrit aquests antropòlegs, he de dir que a Artà sa vestimenta sempre ha estat de mocador i faixa lo fa temps se va triar per un color vermell a n’aquestes vestimentes per unificar i ampliar es sentiment cap a sa festa. Normalment només s’usa el mocador perque una faixa és un complement més car i incòmode. Però això no vol dir que cada qual dugui sa combinació que vulgui.

 4. Bon dia Manacorins i Artanencs indignats, no vos piqueu tant i mirau de disfrutar d’un bon McCamaiot es dies de festa, que menjar i riure amb coses diferents no fa mal a ningú.

  Salut!

 5. no importa insulteu als manacorins per lo q han escrit aquests, per noltros es nostros es millor, per voltros es vostro i per es poblers el seu!! cada poble tenim diferentes però similar maneres, per aixó tant Artà com Manacor se omplen de gent forana per viure sa nostra festa.

  Visquem sa festa, amb respecte per que encara que el dimoni sigui sa figura més estimada, veneram um Sant!!!

  VISCA SANT ANTONI

 6. Suposo que es tracta d’una broma, però per si no en fós el cas, vet aquí unes línees per a que hi reflexioneu seriosament sobre el que acabau de publicar:
  Pel que sembla avui dia ja permeten publicar articles en nom de la UIB a qualsevol, per molt gran que en pugui ser la bajanada (com n’és aquest cas).
  Que digueu que us agrada més la festa de Manacor que la resta, és del tot respectable, sobre gusts… Però d’aquí a què vingueu a dir tot el que dieu en aquest “article” sobre la festa a Artà, vaja inspiració divina que tinguéreu!
  En primer lloc, defenseu la festa de Manacor com la millor? Una festa marcada pel consum de begudes alcohòliques que ni tan sols són les típiques d’aquí?
  En segon lloc, heu vist els dimonis? Vaja, jo no som ni expert en animals ni geògraf com sembla que sou vosaltres, però jo diria que s’assemblen més a uns conills que no pas a un dimoni. I a sobre amb picarols… Com si la broma ja no fos petita de per si mateixa!
  En tercer lloc, parles dels mocadors vermells que es porten a Artà, com si a Manacor no en portéssiu, veritat? Però clar es veu que segons aquesta “gran investigació” que heu portat a terme, trobeu que una dessuadora és més correcte que no pas una camisa blanca amb un mocador vermell, molt bé! (es tracta d’una ironia, per si no la capteu, perquè vist el nivell de l’article…)
  I continuem, em parles d’una festa en la qual molts es dediquen a anar als pubs i discoteques en lloc d’anar a glossar pels foguerons, com sí es fa al poble d’Artà. O parlem-ne també dels nombrosos busos que vénen de Manacor cap a Artà a gaudir de la festa. Perquè serà això? Però vaja sembla ser que aquesta part us l’oblidareu quan fèieu aquest rigorós estudi… I podríem continuar parlant-ne, com per exemple dels foguerons! On algun any he vist un fogueró amb la forma d’un goril·la gegant, un goril·la! Ja em direu quina relació hi trobeu amb la festa de Sant Antoni. (vosaltres que en sou uns grans estudiosos d’aquesta festa). Suposo que com que llegireu que Sant Antoni és el sant dels animals, doncs d’aquí que féssiu un fogueró d’aquest tipus…I així podríem continuar bona estona, però em sembla que seria una pèrdua de temps, perquè no hi ha persona més cega que la que no hi vol veure.
  De manera que la pròxima vegada, escriguin un article d’opinió i no dient que es tracta d’un estudi seriós i a sobre fet a la Universitat de les Illes Balears.(La qual no crec que estigui gaire orgullosa de tenir a uns poc professionals com vostès) que es dediquen a desprestigiar aquesta institució amb aquesta mena d’articles.
  Amb tot això, no vull pas desprestigiar la festa de Sant Antoni de Manacor (té tot el meu respecte, com la resta de festes de tota l’illa), però no s’atreveixi a usar el poble d’Artà en un article tan poc seriós com el que acabeu de publicar.
  Salut i bones festes senyors.
  Atentament, un jove que no li agrada que es parli de les tradicions i festes d’Artà sense un mínim de rigor.

  • Dius que a manacor se beu molt, com si a artà no…jo seguent clara no veig be que diguin el que diven, pero tampoc que tu diguis que a manacor domes van a beura cuan a artà a les 8 des demati ja van ben moixos, que aixo ho he vist jo mateixa perque hi he anat bastants d’anys, a cada poble li agraden ses seves esta clar, pero diguis coses que on mes es fan es a artà

 7. Voldria començar dient “benvolguts escriptors de foc i fum” però no. Només puc començar amb un desgraciats de sa vida que sou, putes beneitarros de merda, que lo únic que teniu és una enveja que vos trepitja. Bé que veniu es dematí a fer festa a Artà eh, mother fuckers, i amb ses herbes a sa mà!! que sou els que més bebeu moneatos. Si sapiguéssiu sa vertadera història de Sant Antoni, reis meus, ai si la sapiguéssiu… !! Vos queadrieu amb un pam de nas. I això sí que són estudis realitzats de veres, per sa vostra desgràcia. Però els artanencs no som com voltros, gràcies a Déu, i no vos ho tiram en cara. Abans de comparar-nos amb Sant Fermin, datau ses dues festes i voreu. I després, es mocador pes coll sempre ha estat representació de sang, per tant, informau-vos antes de xerrar. I per finalitzar, recordar-vos que, no sé si ho heu olvidat o simplement teniu sa ignorància de no saber-ho, però sa música original de Sant Antoni està registrada a Artà, i també queda constància de que molts pobles veïns van adoptar sa mateixa melodia, canviant-la lleugerament. I això vos inclueix, manacorins, voltros que sentiu Sant Antoni tant vostro… me sap greu haver-vos tirat ses il·lusions per enterra. Sa pròxima vegada que aneu a posar una merda similar a n’aquesta, pensau-vos dues vegades lo que escriviu.

    • No bon artanenc, no, sóc d’Artà precisament. I realment sent un poc de vergonya de veure sa ignorància de gent des meu propi poble. Recomanes als que han escrit això que s’ho pensin dues vegades abans d’escriure res,però tu fas cas omís al consell que et donava en el missatge anterior (llegir-ho dues vegades, ja que amb una sa teva capacitat no t’arriba). No fa falta ser molt intel.ligent per captar que aquest escrit és una notícia fictícia humorística. Que t’hagi de fer aquesta observació, i que encara així ni te donis compte, és realment un insult a sa intel.ligència. En serio, és que és per fer-s’ho mirar!

     • Estimat veí artanenc, tot i que prediques una lectura fictícia humorística de l’escrit de foc i fum, amb el teu comentari veig que ets el primer que no sap aplicar el que defensa. És sorprenent i curiós veure que una persona tracta “d’ignorància” a un fet que ell mateix defensa: un poc d’humor i enfrontament carinyós entre els pobles veïns, que tan fa de Sant Antoni una festa alegre, divertida i única. Realment em sap greu que, sent artanenc i sabent com és la festa, no hagis sabut captar el to humorístic tan evident de meva primera publicació, així com em sap greu que hagis de faltar al respecte (i no amb to humorístic com és el nostre cas) i dir que “és un insult a s’inteligència”. Si un article és publicat amb humor, el més normal és que la resposta també ho sigui. Tot i que després hi hagi persones que no ho puguin ententre i ataquin sense saber i argumentant coses que no venen a compte. I crec que no es tracta de ser intel·ligent, que no entrarem al cas, sinó de ser persona; saber el que va en broma i el que no, i no tractar de menys als altres. Em decepciona que una persona del meu propi poble pensi així d’un altre ciutadà, ja que els artanencs sempre hem estat persones molt agermanades i còmplices; una gran família de 7.382 habitants, tots ells molt estimats. Així mateix puc incluïr Mallorca sencera, i evidentment això incloeix tots i cada un dels pobles que la formen. Crec que no és necessari dir que respecto totes les festes i costums de cada poble, perquè hauries de saber que no hi ha ningú mínimament humà que no ho faci. És evident que cada poble estima les seves festes, i lo més bonic de tot, és que disfrutam compartint-les amb els altres pobles.

  • Volia contestar al teu darrer missatge, però ho he de fer aquí. Parles de que jo he faltat al respecte qüestionant la teva intel-ligència quan tu per fer una rèplica a una notícia humorística per referir-te als manacorins empres termes com: “desgraciats de sa vida que sou”, “putes beneitarros de merda”, “mothers fuckers”, “moneatos”… Si aquesta és la manera, no ets una primera espasa precisament intentant emprar la ironia per combatre humorísticament… Aquí no fas un “enfrontament carinyós entre pobles veīns”, fas servir una terminologia ofensiva i insults directes. Jo ara també podria argumentar que el meu missatge era una contrarèplica humorística al teu i entrar així en un hipòtetic bucle en el qual tot és humorístic… Tu pots dir el que vulguis ara, però t’havies cregut la notícia de totes totes totes i ara ho vols arreglar; i en el cas que no fos així i volguessis replicar amb humor…sobren comentaris. Simplement tornaré a dir el que deia abans: En sèrio, és que és per fer-s’ho mirar!”

 8. Només dir que, recents estudis de sa Universitat de Hardvard han demostrat que amb gran diferencia, el poble amb major dèficit intelectual d’Europa, i encara més, del món sence, és Manacor.

 9. Bueno, bueno….aixo d’ una festa es mes sentiment!! No es tracte de boure herbes, mesclat o moscatell si no de començar el dia 8 de gener sentir sa musica que del ayuntament ens posen cada dia fins dia 1tanar a ca s obrer veure el primer ball” pell de gallina” berenar un bon frit seguir berenant i berenant fins que tots el de fora de poble ens dexen lloc per poder disfrutar de sa nostra festa!! A mes tots aquestes “persones” per poder dir algo no dexen als nins gaudir d ‘ aquesta festa que es nostra

 10. No sé si és una broma o si realment és un estudi seriós. Sigui com sigui, es poden fer conclusions sense faltar el respecte a ningú; això de ridículs mocadors vermells sobra. Si aquest és un dels elements de pes per decidir.se, és just mencionar que tampoc són santantonieres ancestrals les dessuadores que duu la gent de Manacor.
  Per altra banda, els artanenca tampoc trobam autèntic de la nostra festa la quantitat de busos plens de manacorins que ben prest són al poble el matí de dia 16, i no precisament amb les mans buides.
  Dit això, Visca Sant Antoni!

  • Jjjj gracia em fa!! Com poden opinar aquest llonguets si per sant sebastia tenen barbacoas en ves de foguerons!! Normal que trobin sa festa de manacor mes bona q sa d arta!!
   Despres de manacor ve arta ah!! Siii es tren no arriba quina llastima!!
   Dit aixo:
   Sant antoni es d arta
   Fa molts d ants que se demostra
   De sa bulla que si fa
   Tots els pobles prenen mostra!!
   Molts d anys!! I visca sant antoni!!

 11. Tontito akest…ls d Manacor no duen mocador??
  A mes q sabrás tu d festa d’Arta..i si millor sa festa d Manacor… basta be sa gent d’Arta

PUBLICA UNA RESPOSTA

Escriu el teu comentari
Escriu el teu nom aquí