Un minuciós estudi sobre la popular festa de Sant Antoni realitzat per vuit antropòlegs culturals de la UIB ha determinat que la festa de Manacor és millor i més genuïna que la d’Artà. El elements essencials que han condicionat aquesta conclusió han estat, segons els propi director del projecte, el prestigiós antropòleg Joaquim Feria, que els artanencs “beuen massa i desvirtuen la festa posant-se ridículs mocadors vermells pel coll, intentant imitar la festa de San Fermín. De totes formes, aquest símptomes també comencen a donar-se a altres pobles, no només a Artà”. Fèlix Sampol, sotsdirector del projecte, ha afegit que en el cas de Manacor “cal destacar que la festa funciona com toca gràcies a la mà de ferro del Patronat de Sant Antoni, institució mil·lenària i hermètica de càrrecs hereditaris. Em remeto a la famosa prova d’ADN per ser-ne membre”

El projecte, titulat “Comparació de festes per fer cabrejar els imbècils del poble veí” té com a objectiu primordial estudiar les festes populars de Mallorca i comparar-les si es celebren a diferents pobles. Segons Joan Caldentey, investigador integrant del projecte, “no té res a veure les conclusions de l’estudi amb el fet que els vuit antropòlegs siguem de Manacor”.